Dezbaterile din campania electorală pentru alegerile din 9 iunie scot la iveală un detaliu comun, cel puțin îngrijorător, despre cele 4 capitale de județ, din Regiunea de Vest a României.
Astfel, actualele administrații din Timișoara, Arad, Deva și Reșița, indiferent de culoarea lor politică, sunt puternic contestate de o mare parte dintre cetățeni, care le acuză de lipsa viziunii și a implicării.
La Timișoara, situația cu actualul primar, Dominic Fritz, nu e deloc roz. Alianța PSD-PNL împreună cu o bună parte dintre timișoreni, îl consideră responsabil pe Fritz pentru că a reușit contraperformanța de a-i face pe timișoreni să nu se mai simtă făloși de orașul care, nu de mult, era considerat unul dinamic și în plină dezvoltare. Mai trist decât atât este că locuitorii acestui oraș au ajuns să se uite cu invidie peste gard la felul cum se dezvoltă orașe precum Cluj, Oradea sau, mai nou, Craiova.
Cât despre Arad, taberele sunt diferite, în schimb, acuzațiile sunt identice. Liberalii, Falcă, Cionca și Bibarț, sunt acuzați de social-democrații, Fifor și Cheșa, că, „de când sunt la conducerea Aradului, peste 20.000 de arădeni au părăsit județul ca să își caute o viață mai bună în străini.” Ca și în cazul Timișoarei, actualii conducători ai Aradului sunt arătați cu degetul. E nevoie de „a reseta ceasul Aradului, să dea din nou ora exactă pentru această parte din țară, așa cum, decenii la rând, a făcut-o cu cinste.”, susține pesedistul Mihai Fifor.
În fieful liberal Deva, atacul la actualul primar, Florin Oancea, a venit, culmea, de la fostul primar liberal, Mircia Muntean: „vrajba, discordia, ura, neajunsurile și indiferența au pus stăpânire pe noi. Din oraș vesel și înfloritor, am ajuns să ne uităm în grădină la alții cum „strălucesc”. Doamne ajută Deva și așeaz-o pe drumul renașterii!”.
Schimburi dure de replici au loc și în non-alianța PSD-PNL de la Reșița. Ionuț Mihai Popovici (PSD) îi transmite actualului primar PNL, Ioan Popa, că „de ani buni, reșițenii aşteaptă un om care să îi reprezinte indiferent de condiția lor socială, de posibilităţile financiare sau de cartierul în care locuiesc. O bună parte a municipiului Reșița a fost complet uitată de administrația locală. În anul 2024, reşedinţa județului Caraş-Severin are încă zone fără apă curentă sau canalizare. În schimb, actualul primar a considerat oportună reintroducerea tramvaiului, un proiect de circa 100 de milioane de euro care este pe punctul să arunce oraşul în faliment.”.