Haloterapia sau terapia cu sare, este o metoda terapeutica alternativă ce presupune inhalarea aerosolilor de sare in tratamentul unor afectiuni respiratorii. In timpul sedintei, se disperseaza microparticule uscate de aerosoliu in camera, acestea urmand a fi inhalate.
Terapia cu sare are o istorie lunga de utilizare in anumite parti ale lumii, cum ar fi Europa de Est, camerele de sare devenind forme populare de terapie intre anii 1950-1960. Salinele naturale (în Romania se găsesc la Praid, Slanic și Turda) sunt extrem de apreciate si in prezent. Din dorinta de a creste gradul de accesibilitate al acestui tip de tratament, au fost dezvoltate saline artificiale (“halocamere”) unde pot fi controlate diferentele de umiditate, presiune si temperature fata de salinele naturale).
Terapia cu sare se face in:
- Camera cu sare active
- Camera cu sare pasiva
Terapia cu sare este de 2 tipuri:
- Terapie cu sare uscata (haloterapia): cu ajutorul unui halogenator, se permite particulelor mici si uscate de aer sa se raspandeasca in aer si sa intre in plamani si prin piele
- Terapie cu sare umeda: scaldat in apa sarata care contine minerale, gargara, bautul apei sarate sau trecerea apei sarate prin canalul nazal.
Efectele secundare ale haloterapiei:
Cu toate ca este probabil sigura pentru majoritatea oamenilor, nu exista studii asupra sigurantei sale. Este posibil ca in urma sedintei sa aveti tuse si sa secretati si mai mult mucus decat inainte, deoarece caile nazale se dreneaza.
Desi se spune ca haloterapia trateaza astmul, exista riscul de bronchospasm cu posibile consecinte periculoase si reactii astmatice tardive.
Contraindicatii:
- Hipertiroidism
- Hipertenziune arteriala
- Tuberculoza
- Probleme cardiace
- Insuficiente respiratory
- Tulburari ale sangelui
- Boli infectioase
- Febra
- Boli maligne (cancer)
- Plagi deschise
- Claustrofobie
Există o serie de studii in privinta haloterapiei, unele promitatoare insa majoritatea cercetarilor sunt neconcludente, unele chiar contradictorii. Mai mult decat atat, ghidurile actuale pentru astm bronsic mentioneaza haloterapia doar ca si agent de provocare bronsica urtilizat pentru a diagnostica astmul, nu pentru a o trata. Aproape toate cercetarile privind haloterapia au sustinut ca declanseaza raspunsuri antiinflamatorii si antialergice la pacientii cu astm bronsiuc sau bronsica cronica.
În concluzie, haloterapia este o metodă terapeutică alternativa pentru unele afectiuni respiratorii, nu pentru toate, iar daca se doreste acest tip de tratament trebuie discutat cu medicul curant (pneumolog) sau cel de familie care vă cunoaște istoricul medical si afectiunile pentru a evita posibile complicatii.