InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip parizer cu carne de pasăre marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 10 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
Goodies Meat Production SRL , comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl Agro-Ardeal SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny Cris-Tim Family Holding SRL , comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland Elit SRL , comercializat sub brandul Premia
Metro Cash&Carry Romania SRL , comercializat sub brandul ARO Auchan Romania SA , comercializat sub brandul Auchan
Lidl Discount SRL , comercializat sub brandul Baroni
Carrefour Romania SA , comercializat sub brandul Simplu
Rewe Romania SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului Kaufland Romania SCS , comercializat sub brandul Gustoso Profi Rom Food SRL , comercializat sub brandul Proxi
Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost: Parizer cu carne de pasare ARO 500 g
Parizer cu piept de pui Auchan 500g
Parizer cu carne de pasare Auchan 1kg
Miniparizer de pasare Baroni 500 g
Parizer taranesc cu piept de pui Baroni 500 g
Parizer cu carne separata mecanic de pasare Simplu 500 g Parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g
Parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g
Parizer cu pasare Premia 1 kg
Parizer cu carne de pasare Proxi 1kg
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre:
% carne de pasăre este cuprins între 10 și 75% din compoziția produsului
Mărcile de parizer cu carne de pasare după procentajul de conţinut de carne:
ARO Parizer cu 61 % carne de pasare
Auchan Parizer cu 55% piept de pui
Auchan Parizer cu 75% cu carne de pasare
Baroni Miniparizer cu 70% carne de pasare
Baroni Parizer taranesc cu 60% piept de pui și 5% carne de pasare Simplu Parizer cu 34% carne sepata mecanic de pasare
Casa Gustului Parizer cu 70% carne de pasare Gustoso Parizer cu 70% carne de pasare Premia Parizer cu 10% carne de pasare
Proxi Parizer cu 75% carne de pasare
Tabelul integral cu procentajul de conţinut de carne din compoziția parizerului se poate vedea AICI .
Din punct de vedere ingredientului principal:
100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre / de pui 80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 90% au în compoziție apă
30% au în compoziție sorici
20% au în compoziție slănină
20% au în compoziție proteină animală din / de porc
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în parizerul de pasăre: 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10 : 10% din produse au în compoziție 10 E-uri
30% din produse au în compoziție 6 E-uri
10% din produse au în compoziție 5 E-uri
20% din produse au în compoziție 4 E-uri 30% din produse au în compoziție 3 E-uri
Mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari
Parizer cu carne de pasare ARO cu 10 aditivi
Parizer cu carne de pasare Auchan cu 6 aditivi Parizer cu pasare Premia cu 6 aditivi
Parizer cu carne de pasare Proxi cu 6 aditivi
Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi Miniparizer de pasare Baroni cu 4 aditivi
Parizer taranesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi Parizer cu carne de pasare Simplu cu 3 aditivi Parizer cu carne de pasare Casa Gustului cu 3 aditivi Parizer cu carne de pasare Gustoso cu 3 aditivi
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă
astfel:
100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); 70% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA EUROPEANĂ INFOCONS
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, raportate la 100 grame de produs :
Valoarea energetică pentru parizerul cu carne de pasare este cuprinsa între 152 kcal și 239 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 8g și 20g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3g și 9g.
Tabelul integral cu cantitățile de grăsimi și acizi grași saturați din compoziția crenvurștilor se poate vedea AICI .
Cantitatea de glucide variază între 2g și 7.9g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0.02g și 0.9g.
90% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate. Tabelul se poate vedea și AICI .
Cantitatea de sare s-a situat între 7g și 3 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
sursă: Comunicat de presă Infocons