Industria HoReCa continuă să se confrunte cu provocări semnificative legate de forța de muncă. Alexandru Aron, co-fondator al cafenelei Beans&Dots, dezvăluie dificultățile cu care se confruntă în procesul de recrutare și păstrare a angajaților de calitate: „Cele mai mari probleme sunt cu forța de muncă. Găsești, sunt oameni pe piață, problema este calitatea lor. În momentul în care dăm un anunț, primim între 50 și 100 de CV-uri […] dacă te alegi cu unul zdravăn la cap, poți să te consideri norocos”, conform profit.ro
Conform platformei de recrutări eJobs, anul 2024 a adus pe piață 52.000 de locuri de muncă noi în acest sector. În prezent, există 3.200 de poziții vacante pentru industria ospitalității. Cu toate acestea, calitatea personalului rămâne o problemă centrală, iar strategiile de recrutare s-au diversificat.
„De-a lungul timpului, am preferat să luăm oameni mișto, care ne-au plăcut, dar care habar n-aveau despre cafea și să-i învățăm cafea”
„Partea tehnică, de făcut cafea, se învață. De aceea, de foarte multe ori, de-a lungul timpului, am preferat să luăm oameni mișto, care ne-au plăcut, dar care habar n-aveau despre cafea și să-i învățăm cafea. A fost o strategie mult mai bună”, explică Alexandru Aron, pentru publicația citată.
Piața forței de muncă din HoReCa numără 232.369 de salariați, dintre care 91,93% sunt români, 0,21% sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 7,86% provin din afara UE. Salariul mediu net în acest domeniu este de 4.000 de lei pe lună, conform datelor eJobs, însă așteptările angajaților sunt cu 25% mai mari, situându-se la aproximativ 5.000 de lei.
Cu 700.000 de aplicări înregistrate până acum în 2024, HoReCa se află pe locul șase în topul domeniilor care au atras cele mai multe candidaturi. Cu toate acestea, antreprenorii din domeniu, precum Aron, subliniază că principala provocare rămâne găsirea unor angajați care să înțeleagă importanța muncii în echipă, să aibă bun-simț și etică profesională.
sursa: g4food.ro