Peste 80 % dintre pacienţii care ajung în secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa pentru îngrijiri medicale au suferit un AVC, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Reșița.
Riscul de face accident vascular cerebral creşte o dată cu vârsta, în realitate însă tot mai mulţi tineri sub 40 de ani se confruntă cu această problemă. Dacă nu se acţionează rapid această afecţiune poate duce chiar şi la deces, ne-a declarat medicul neurolog Alexandrina Terfăloagă, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin.
Accidentul vascular cerebral este o afecţiune gravă şi nu puţini sunt cei care trec pragul secţiei de Urgenţe din Reşiţa, atrage atenţia şi medicul Emil Bunda.
În Caraş-Severin, peste 10 mii de persoane suferă de afecţiuni cerebrovasculare iar de la începutul anului şi până în prezent 271 de cărăşeni au decedat din cauza unui AVC, susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Daniel Botgros.
Pentru a identifica semnele de alarmă ale unui AVC, populaţia este îndemnată să folosească formula F.A.S.T şi să sune rapid la 112:
F – Face (Faţă) – Cere persoanei să zâmbească. Ţi se pare că faţa e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?
A – Arms (Braţe) – Cere-i persoanei să ridice simultan ambele braţe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simpla (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poţi distinge ce zice sau vorbeşte ciudat?
T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112! Pentru că persoana să fie transportata cat mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un AVC şi foarte important transmite-i ora la care au apărut primele simptome.
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică şi principala cauză de dizabilitate.
sursa:G4Media foto: CSID