Construcția sălii polivalente a Universității Politehnica din Timișoara – cunoscută și sub numele de “Mica Polivalentă”, a devenit un exemplu al proiectelor care durează zeci de ani. Demarată în anul 2010, pe vremea rectoratului lui Nicolae Robu, care ulterior a fost primar al Timișoarei pentru două mandate, construcția arenei cu o capacitate de 2.600 de locuri s-a confruntat cu numeroase obstacole. Proiectul a fost continuat în timpul rectoratului lui Viorel Şerban, iar în prezent, sub conducerea actualului rector, Florin Drăgan, care se află la al doilea mandat, lucrările sunt încă în curs.
Ani la rând, proiectul a fost marcat de probleme financiare și dificultăți legate de constructori, mulți dintre aceștia intrând în insolvență la scurt timp după câștigarea licitației. Când lucrările ajunseseră la un stadiu de execuție de 70%, s-a luat decizia reproiectării structurii acoperișului, ceea ce a necesitat demolarea și reconstrucția acestuia.
„La început, am avut un proiect, s-a demarat construcția, dar după trei ani am intrat în parteneriat cu Primăria din cauza lipsei fondurilor. Capacitatea sălii a fost mărită de la 2.200 la 2.560 de locuri, ceea ce a impus modificarea proiectului. A fost introdus și un sistem american de afișare cu ecrane, un cub care oferă informații. În urma unei expertize, s-a constatat că structura acoperișului nu putea susține acest cub, iar normele seismice și de siguranță la incendiu au fost actualizate după tragedia de la Colectiv. Toate aceste modificări au generat întârzieri. După a treia licitație, am reușit să găsim un nou constructor”, a explicat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.
Contractul cu noul constructor a fost semnat în ianuarie 2020, dar pandemia a adus noi probleme și, în cele din urmă, a dus la rezilierea contractului.
Stadiul actual al construcției
Conform G4media, din cauza perioadei îndelungate de construcție, au apărut numeroase elemente neprevăzute. Pentru a evita disputele, se realizează acum o evaluare – procedură începută acum un an și jumătate – înainte de lansarea unei noi licitații pentru finalizarea lucrărilor, care includ finisajele interioare și exterioare, amenajările exterioare, precum spațiile verzi, parcările și infrastructura edilitară aferentă.
„Am refăcut indicatorii, având în vedere că a fost necesară o serie de consolidări și îmbunătățiri ale arcelor metalice. Partea cea mai dificilă a trecut, dar unele materiale și-au pierdut calitatea în timp. În ultima perioadă, ne-am concentrat pe identificarea și îmbunătățirea elementelor de finisaj și instalații, pentru a le aduce la standardele actuale, inclusiv din punct de vedere al siguranței la incendiu. Sperăm ca în curând să putem scoate la licitație continuarea lucrărilor și să finalizăm proiectul”, a declarat Simon Pescari, prorectorul UPT, responsabil cu bazele sportive ale universității.
FOTO Ștefan Both