Senatul României ia în considerare o propunere legislativă de modificare a Codului Rutier, prin care șoferii care nu prezintă permisul auto la cererea poliției sau nu îl au asupra lor să nu mai fie sancționați cu amendă. Inițiatorul proiectului susține că măsura ar simplifica interacțiunile dintre șoferi și autorități, evitând sancționarea în situațiile în care documentul este uitat din greșeală sau nu este disponibil pe loc.
În prezent, Codul Rutier specifică actele auto pe care toți șoferii trebuie să le aibă asupra lor la volan. La un control rutier, aceștia sunt obligați să le prezinte polițiștilor în original.
Documentele obligatorii pentru șoferi sunt cele care confirmă dreptul de a conduce și valabilitatea autovehiculului. La solicitarea poliției, șoferii trebuie să prezinte aceste documente pentru a evita sancțiuni.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.
Așadar, actele cu caracter obligatoriu pe care șoferii trebuie să le aibă în permanență asupra lor sunt:permisul de conducere;talonul auto;asigurarea auto obligatorie (RCA); cartea de identitate.
Dintre aceste acte auto, doar asigurarea poate fi prezentată în format electronic. Celelalte documente, adică permisul, talonul și buletinul, trebuie înmânate polițistului în original. Șoferii care nu prezintă unul dintre documentele obligatorii la controlul poliției riscă să primească între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce poate însemna o sancțiune de până la 1.320 de lei.
Legea s-ar putea schimba
La Senat a fost depusă o propunere legislativă prin care se propune modificarea articolul 35, alineatul (2).
„Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, este noul text de lege propus.
De asemenea, se propune introducerea un alineat suplimentar.
„Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, e paragraful care se propune a fi introdus în Art. 35, după punctul 2.
Prin noile modificări propuse, șoferii care nu au asupra lor permisul auto sau refuză să îl prezinte în timpul unui control nu vor mai fi sancționați. Totuși, cei care nu pot prezenta certificatul de înmatriculare (talonul) sau actul de identitate vor continua să fie pasibili de amendă.
Deocamdată, proiectul se află în faza de analiză la Senat. Dacă va fi aprobat, urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, care are rol decizional. Numai după adoptarea în ambele camere și semnarea de către Președintele României, legea va intra în vigoare.